top of page

Het druiven trio van ChampagneChampagnedruif aan de wijnstok


De drie druiven die het champagnelandschap domineren, zijn verantwoordelijk voor 99% van alle druiven die in het gebied worden verbouwd. Hier is de uitleg van de Champagne druiven trio.


Chardonnay: De Ster

Deze witte druif is de lieveling van de regio Côte des Blancs in Champagne. Bekend om zijn finesse en delicate smaken, brengt Chardonnay een vleugje verfijning in de blend en een verleidelijke mineraliteit. Verwacht smaken variërend van knapperige groene appel en citrus tot subtiele hints van witte bloemen en toast.


Pinot Noir: De Stoutmoedige en de Mooie

Pinot Noir, een rode druif van oude oorsprong, gedijt in het koele klimaat van Champagne. Pinot Noir draait allemaal om charisma en diepte. Voornamelijk verbouwd in de regio's Montagne de Reims en Vallée de la Marne, voegt deze druif body, complexiteit en structuur toe aan champagne. Denk aan aroma's van rood fruit, hints van kruiden en een weelderige smaak die je steeds weer terugbrengt voor meer.


Pinot Meunier: De Eigenaardige Neef

Een neef van Pinot Noir, Pinot Meunier is misschien niet zo beroemd als zijn tegenhangers, maar het weet zeker de show te stelen. Voornamelijk te vinden in de Vallée de la Marne, geeft deze druif een fruitige, bloemige toets aan champagne. Verwacht levendige tonen van rijpe bessen, peer en een vleugje nootachtigheid. Het voegt frisheid, levendigheid en die speelse levendigheid toe die elke slok onvergetelijk maakt.


De Champagne Drie-eenheid

Een traditionele fles champagne is vaak een harmonieuze blend van deze drie druiven, elk met zijn unieke karakter. Waar Chardonnay gratie brengt, voegt Pinot Noir diepte toe, en Pinot Meunier geeft fruit.


Niet alle champagnes zijn blends. Een champagne die uitsluitend van Chardonnay is gemaakt, wordt "Blanc de Blancs" genoemd, waarbij de witte druivenoorsprong wordt benadrukt. Aan de andere kant worden champagnes die uitsluitend zijn gemaakt van rode druivensoorten, namelijk Pinot Meunier of Pinot Noir, gelabeld als "Blanc de Noirs". Hoewel veel Blanc de Noirs ofwel 100% Pinot Noir zijn of een combinatie van beide Pinots, is het de moeite waard op te merken dat sommige ambachtelijke champagnemakers in de Marne-vallei zich specialiseren in het produceren van champagnes uitsluitend van 100% Pinot Meunier. Dit zorgt voor een unieke bloemige en levendige champagne.

Comments


bottom of page