top of page

Proef het verleden: de oude druivensoorten van ChampagneDe oude druiven van Champagne


Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier beslaan ongeveer 99% van de wijngaarden in Champagne. De meeste mensen denken dat deze drie druiven de enige zijn die zijn toegestaan in Champagne. Echter, de regio herbergt ook vier oude druivensoorten. Deze minder bekende druiven, elk met zijn eigen unieke kenmerken en verhalen, bieden een glimp in het verleden van Champagne en worden nog steeds in zeer kleine hoeveelheden verbouwd.


Oude Druivensoorten van Champagne

Oude druiven, ook wel bekend als erfgoeddruiven, zijn traditionele druivensoorten die historisch zijn gekweekt. Vaak overschaduwd door meer commercieel levensvatbare variëteiten, zijn ze in de loop der jaren minder gebruikelijk geworden en vertegenwoordigen ze nu minder dan 1% van alle druiven die in de Champagnestreek worden geteeld. De belangrijkste redenen voor hun afname zijn dat ze vaak worden gekenmerkt door lagere opbrengsten, vatbaar zijn voor ziekten, of specifieke bodem- en klimaateisen hebben.


Deze factoren kunnen het moeilijker en minder winstgevend maken om ze te verbouwen in vergelijking met meer veerkrachtige en productieve druivensoorten. Toch blijft hun erfenis de identiteit en het karakter van het viticulturele landschap van Champagne vormgeven. Deze variëteiten spelen een cruciale rol bij het behoud van biodiversiteit en het tonen van regionale diversiteit. Ze brengen ook elk hun eigen onderscheidende kwaliteiten naar de wijnen.


Sip Terug In de Tijd


Arbanne: Een van de zeldzaamste druiven van Champagne, Arbanne staat bekend om zijn lage opbrengsten en delicate smaken. Vaak geprezen om zijn vermogen om finesse en aromatische complexiteit toe te voegen aan blends, is Arbanne een getuigenis van het streven van Champagne om zijn unieke erfgoed te behouden.


Petit Meslier: Een andere zeldzame druivensoort, Petit Meslier, wordt begeerd om zijn hoge zuurgraad en kenmerkende citrusnoten. Hoewel de aanplant beperkt is, blijft Petit Meslier wijnmakers boeien die de minder bekende facetten van het terroir van Champagne willen verkennen.


Pinot Blanc Vrai (Pinot Blanc): Anders dan de Pinot Blanc die in andere regio's wordt gevonden, biedt Pinot Blanc Vrai in Champagne een unieke expressie van de druif, met subtiele aroma's en verfrissende zuurgraad. Zijn opname in Champagne-blends kan bijdragen aan een harmonieuze balans en een genuanceerd smaakprofiel.


Pinot Gris (Fromenteau): Hoewel minder gebruikelijk in Champagne vandaag, werd Pinot Gris, ook bekend als Fromenteau, erkend om zijn rijke textuur en aromatische intensiteit.


Het Behouden van de Erfenis

Hoewel de dominante druivensoorten waarschijnlijk de moderne lay-out van Champagne zullen blijven vormgeven, groeit de waardering voor de erfgoeddruiven van de regio en hun rol bij het behouden van het viticulturele erfgoed. Er worden inspanningen geleverd om deze zeldzame variëteiten nieuw leven in te blazen en te beschermen, waardoor wordt gegarandeerd dat hun erfenis blijft inspireren voor toekomstige generaties wijnmakers.


Zin in een smaak van oude druif? Ontdek onze exclusieve 100% Pinot Blanc Champagnes uit de Côte des Bar!


Comments


bottom of page