top of page

Champagne Rosé: haar best bewaarde geheimen


Champagne rose aan zee


Je hebt je misschien afgevraagd hoe Champagne Rosé wordt gemaakt. Zoek niet verder; we hebben het geheim voor je onthuld.

Er zijn twee primaire methoden voor het produceren van Champagne Rosé: blenden en schilcontact.


Blenden Methode

Bij deze methode wordt een kleine hoeveelheid rode wijn, meestal Pinot Noir, toegevoegd aan het witte wijnmengsel tijdens het assemblage (blenden) proces. Dit kan rode wijn zijn van dezelfde of een eerdere oogst. De blendmethode geeft wijnmakers meer controle over de uiteindelijke kleur en smaakprofiel, wat vaak resulteert in een consistente en goed uitgebalanceerde Champagne Rosé.


Schilcontact Methode

Bij deze methode wordt de kleur verkregen door de druivenschillen gedurende een korte periode in contact te laten met het sap tijdens de maceratie. De schillen worden vervolgens verwijderd voordat de fermentatie doorgaat. Het is een meer verfijnde en traditionele benadering die kan resulteren in verschillende tinten, van bleekroze tot aardbeirood. Hoe langer het contact, hoe intenser de kleur en aroma's.


In beide methoden ondergaat de basiswijn secundaire fermentatie in de fles, gevolgd door rijping op de droesem, dosage en degorgement, wat leidt tot de creatie van de uiteindelijke Champagne Rosé. Elke methode brengt unieke kenmerken met zich mee, en biedt diverse opties voor champagneliefhebbers.


Comments


bottom of page